Limonáda z květů černého bezu

Typická vůně bezových květů nás vždy zjara upozorní, že přišel čas na výrobu bezové limonády nebo bezového sirupu. Jemně perlivou bezovou limonádu Eshop.koldokol si však v dnešní době můžete dopřát během celého roku, aniž byste museli hlídat, kdy budou na jaře květy černého bezu Sambucus nigra ve své plné kráse. A nakoupit si ji můžete do zásoby.

Květy černého bezu

Jaké je složení bezové limonády od firmy Koldokol?

  • vodní výluh z květu černého bezu – na 1 litr výluhu bylo použito 14,7 g květu; květy jsou sbírány na loukách Moravských Kopanic
  • citronová šťáva
  • řepný cukr
  • oxid uhličitý
  • šetrně pasterováno, nefiltrováno; kal není na závadu

Všechny použité ingredience jsou v BIO kvalitě.

A abyste si limonádu co nejlépe vychutnali, můžete přidat několik lístků máty nebo meduňky, anebo ji doplnit trochou bílého vína.

Bezová limonáda

Květy černého bezu nám však nepřinášejí pouze libou vůni a lahodnou chuť. Výluh působí diureticky, pomáhá rozpouštět hleny, podporuje pocení, zmírňuje horečku a kašel. Proto jsou doplňky stravy jako je čaj nebo i bezová limonáda vhodné zejména v období chřipek a nemocí z nachlazení.

Černý bez se využívá v potravinářství (květenství černého bezu – kosmatice – se obalují v těstíčku a smaží třeba jako květák; z bezinek se vyrábí marmeláda, sirup, víno i likéry), léčitelství (sbírají se květy, listy, bobule a kůra, a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu), neslazený čaj z květů černého bezu pomáhá při zažívacích potížích jako je pomalé trávení, plynatost, nevolnost; a také ve farmacii, kde se zpracovávají především květy (sbírají se za suchého počasí, nejlépe před úplným rozvitím a suší se ve stínu, aby nezhnědly).

Recept na domácí bezovou limonádu:

Ingredience: 5 – 8 květů bezu, 4 citrony, 1 pomeranč, 40 g kyseliny citronové, 0,5 – 1kg cukru a 5 litrů vody.

Vodu svařte s cukrem a nechte vychladnout. Mezitím pečlivě omyjte 1 citron a pomeranč, nakrájejte je na kolečka a vložte do chladného roztoku. Pak přidejte oprané bezové květy, šťávu ze zbývajících tří citronů a kyselinu citronovou. Nechte louhovat tři dny, pak přeceďte, nalijte do lahví a dobře uzavřete. Uchovejte v lednici a spotřebujte během týdne.