Spojit příjemné s užitečným

Koníčky, které jsou mezi lidmi rozšířené, jsou velice rozmanité. Někdo se neobejde bez adrenalinu a leze v zimě po těch nejvyšších kopcích a v létě se potápí mezi žraloky. Pro jiného je ten správný adrenalin, když sežene poštovní známku, která mu chyběla do série. Troufla bych si říci, že nejvíce je u nás lidí, kteří něco pěstují. Zahrádky a zahradničení má u nás opravdu dlouholetou tradici. Lidé si pořizovali zahrádky ze zcela jasných důvodů.

houby

a)     na chvilku vypadnout z města.
b)    vypěstovat si vlastní zeleninu a tím ušetřit.
c)     vypěstovat si vlastní zeleninu a být na to hrdý.
d)    mít stále po ruce čerstvé produkty.

Ten poslední důvod pravděpodobně vede pěstitele žampionů, aby si sami vypěstovali tuto pochoutku.
On je v tom velický rozdíl
–         koupit si uvadlé žampióny na trhu, kde praží celý den slunce.
–         dojít si odříznout naprosto čerstvé, a ještě k tomu vlastní.

houba

Za měsíc můžete sklízet

Jak si vypěstovat svoje vlastní žampiony? V běžném zahradnictví je možné koupit přímo celou pěstební sadu. Co Vám dají?
·        Kostku lisovaného substrátu v igelitu. V něm už je nasazené podhoubí a dostatečné množství živin.
·        Další složkou je krycí zemina.

žampiony

Nejprve nařízneme nožem substrát, abychom ho provzdušnili. Dvacet dní ho necháme při teplotě pětadvaceti stupňů. Jestliže vidíme stopy prorůstání,igelit na vrchní straně ořízneme tak, aby nám zůstal třícentimetrový okraj. Substrát nakypříme a necháme dalších sedm dní. Hlavně nesmíme zapomenout povrch zalévat. Jinak nám vše zaschne. Ve chvíli, kdy podhoubí proroste vrchní zeminu, přemístíme substrát na chladnější místo. Stačí patnáct stupňů. Za pár dnů už by měly být vidět malé žampióny. Ty, které budeme sklízet, musíme opatrně vykroutit i s nožičkou, abychom nepoškodili podhoubí. Sklizeň bude ve čtyřech až pěti vlnách, které přijdou po týdnu až deseti dnech.

Posted in Nezařazené